Vocal Core™ de methode

Vocal Core™ is de zangmethode die Rein Kolpa heeft ontwikkeld. Rein heeft zelf een zeer brede opleiding genoten en gezongen in uiteenlopende zangdisciplines. Vanuit de overtuiging dat het nog steeds beter kon, heeft hij hard gewerkt om de geheimen van de stem te ontrafelen.

Voor informatie over Rein’s loopbaan klik je op deze link.

Rein Kolpa over de Vocal Core™
‘Ik wil mijn leerlingen dezelfde helderheid over hun stem geven, die ik door de jaren heen heb verkregen. Ik heb een klassieke conservatoriumopleiding genoten en zong veel oratorium-werken, opera, operette en musicals op mijn klassieke techniek. In een musical kon ik mijn stem wel een ‘musical-kleurtje’ geven, maar ik wist niet goed hoe ik dat deed. Ondanks mijn uitgebreide opleiding had ik voor het grootste gedeelte van mijn carrière geen idee hoe mijn ‘zanginstrument’ precies werkte’.

Verdieping en eigen onderzoek
Ik wilde precies weten hoe mijn zanginstrument werkt. Daarom heb ik mij uitgebreid verdiept in onder andere EVT (Estill Voice Training) en CVT (Complete Vocal Technique), maar ook in ademhalingstechnieken, resonanstechnieken en Belcanto. Toen begon ik te begrijpen hoe mijn stem en ademhaling werken, maar vooral ook hoe ze samenwerken. Het plaatje was echter nog niet compleet.
Samen met KNO-arts Dr. R. Rinkel (Amsterdam UMC) heb ik daarom ook onderzoek gedaan naar de werking van de stembanden tijdens het zingen in verschillende stemfuncties (stemmassa’s), en vooral tijdens het zingen in falset. De resultaten zijn zeer verhelderend.
Door veel lesgeven, zelf studeren en onderzoeken, lezen en nadenken over de stem en ademhaling, heb ik mijn eigen zangmethode kunnen ontwikkelen. Ik ben blij dat ik de complexiteit van het stemgebruik heb kunnen terugbrengen tot de essentie en in een heldere, toepasbare methodiek heb kunnen vatten. Alle informatie die je als zanger nodig hebt om geweldig en makkelijk te leren zingen is verwerkt in deze methode. En om ervoor te zorgen dat de methode helder en laagdrempelig is, heb ik alle informatie die je niet nodig hebt als zanger weggelaten. Ik hoop, oprecht, dat veel zangers en (toekomstige) zangdocenten hiervan gebruik zullen gaan maken.

Essentie van Vocal Core™
Deze methode heb ik Vocal Core™ genoemd. Vocal Core™ brengt helderheid in het zingen en in de werking van ons zanginstrument; het zingen wordt van alle ‘vaagheden’ ontdaan.
Jij, als zanger(es), krijgt volledige kennis en controle over je stem en je leert alle kleuren in je stem te gebruiken. Daardoor kun je alle vocale muziekstijlen leren zingen. Inmiddels hebben al vele docenten/zangers daar hun voordeel mee gedaan.

Digitaal Methodeboek
Dit handige digitale methodeboek omvat alle informatie die je nodig hebt om de Vocal Core™ te begrijpen. Een groot voordeel van deze digitale vorm, ten opzichte van een papieren boek, is dat alle laatste inzichten direct beschikbaar zijn. Dat maakt het altijd up-to-date. In dit ‘boek’ staan veel links naar de bijbehorende zangoefeningen, die je zullen helpen de onderwerpen te snappen, te voelen en te realiseren. De oefeningen zorgen voor extra duidelijkheid, omdat je dan werkelijk voelt wat in het boek wordt bedoeld. Bij de oefeningen staan ook audiovoorbeelden.

Opzet van de methode
De Vocal Core™-methode gaat ervan uit, dat je eerst je zanginstrument leert begrijpen, de onderlinge samenwerkingsverbanden snapt en goed kunt uitvoeren. Pas daarna ga je repertoire zingen. Deze volgorde zorgt ervoor dat je gaat zien hoe overzichtelijk en tastbaar ‘zingen’ eigenlijk is. Door eerst de tijd te nemen om de basistechniek helder te krijgen, zal je daarna veel sneller in staat zijn jezelf te corrigeren als iets niet lukt. Als je een ervaren zanger bent herken je, na het lezen en oefenen van de Vocal Core™, oude fouten sneller en kun je deze makkelijker aanpassen. Een Vocal Core™-gecertificeerd docent helpt je hierbij.

Fantastisch leren zingen zonder overbodige ballast
Vocal Core™ omvat alleen de informatie die helderheid geeft over de werking van het zanginstrument in de breedste zin van het woord. Alle overbodige ballast is weggelaten; deze geeft alleen maar ‘ruis’ en maakt het zingen onnodig ingewikkeld en onduidelijk. Vocal Core™ is hierdoor zeer beknopt en overzichtelijk, maar je krijgt alle informatie die je nodig hebt om fantastisch te leren zingen.”

Voor wie is Vocal Core™  bestemd?

De Vocal Core™ is een superfijne en heldere zangmethode om mee te leren zingen, maar ook heel fijn als zangdocent om zanglessen mee te geven. Daarom is speciaal voor zangers een cursus ontwikkeld, die hun de bagage geeft om zelf als docent in de Vocal Core™ succesvol te zijn. Ook logopedisten krijgen door de Vocal Core™ veel helderheid over de werking ven de zangstem.

Klik hier voor meer informatie over de cursus ‘Docent in de Vocal Core™’.

Vocal Core™

error: Copyright protected